Sağlık Müdürlüğü ve Türkiye Beyazay Derneği Afyonkarahisar Şubesinin ortak düzenlendiği eğitimde görme engellilere, ilk yardım esnasında teşhis koyabilmek için parmaklarından nasıl yararlanacakları gösterildi. 

Eğitimciler, kursiyerlere insan vücudu, yara değerlendirme, zehirlenmeler, solunum yolu tıkanıklıkları, ısı dengesi bozuklukları konularında eğitim verdi. 

Kursiyerler ayrıca kaza gibi acil durumlarda yaralanan kişinin ne derecede yaralandığını, yaranın derinliğini, kan yoğunluğunu parmaklarıyla dokunarak anlamayı, konuşarak yaralının şokta olup olmadığını öğrenmeyi ve olay esnasında ilk yapılması gerekenler, eğitim kapsamında uygulamalı olarak öğrendi. 

Eğitime 11 kursiyer katılırken kursiyerlere eğitimi 112 Acil Doktoru Gülsüm Doğan, 112 Acil Eğitmeni Merve Altınbaş verdi. 112 Acil Doktoru Gülsüm Doğan, kısa bir bilgi vererek ilk yardım hakkında kursiyerlerin bilmesi gerekenleri anlattı. Daha sonra 112 Acil Eğitmeni Merve Altınbaş, kursiyerlere yapması gerekenleri maketler üzerinde gösterdi. 

Görme engellilerin ilk yardım kursuna büyük ilgi gösterdiklerini söyleyen Eğitmen Merve Altınbaş, “Hayatları boyunca yardım almış engelli vatandaşlarımızın kendileri ve yakınlarına ilk yardım yapabilecek olmaları ilgilerini yükseltti. Ayrıca yaralanmalara en açık olan grup görme engellilerdir. Görme engelli vatandaşların ilk yardım yaparken karşılaşacakları handikapları ortadan kaldıracak şekilde bir eğitim veriyoruz. Gözlerinin yerine parmaklarını nasıl kullanacaklarını öğreniyorlar” dedi. 

Herkesin ilk yardım yapmayı öğrenebileceğini ve hayat kurtarabileceğini belirten proje sorumlusu Beyazay Dernek Şube Başkanı Fatma Kavas ise çalışmanın devamını getirmek istediklerini belirtti.

Editör: TE Bilisim